Close

De Plekker

De Plekker

De Plekker is het symbool van de vereniging. Dit is een schilderstuk gemaakt door broeder Corsini van de Paters van het heilige Hart die hun klooster hadden in de Wilhelminastraat te Asten. Het schilderij stelt een turfgraver voor die na gedane arbeid in een café een glas bier drinkt. Hij heeft het glas geheven om te proosten tegen iedereen die naar hem kijkt. Op de achtergrond zie je de ramen van het café waarop staat “De Plekker”

Een schilderij waar de smaken over mogen verschillen, maar die een enorme waarde heeft binnen onze vereniging. De Plekker is een traditie die elk jaar bepaalt of carnaval kan starten of niet.

Het schilderij wordt binnen een week na het Prinsenbal door de aftredende prins overhandigd aan de nieuwe Prins van CV De Plekkers. Het is zijn taak om dit schilderij op een goed zichtbare plaats in huis op te hangen en te bewaken tot carnavalszondag 11.11 uur. Dat is namelijk het officiële moment waarop De Plekker wordt opgehangen in onze Residentie ’t Wapen van Asten.

Het blijft elk jaar opnieuw een sport om het schilderij van de Prins te stelen zodat hij middels ludieke opdrachten zijn best moet doen om het schilderij terug te krijgen. En iedere Prins zet zich hier volledig voor in, als De Plekker niet op tijd in zijn lijst hangt dan gaat de Carnaval namelijk niet door voor CV De Plekkers. Het is tot nu toe nog elk jaar gelukt om het schilderij op tijd in de lijst te hangen, maar of dat altijd zo zal blijven…